Suriname & Gemeenschappelijk Erfgoed

Middelbare scholen in Suriname hebben een lespakket over Nola Hatterman ontvangen. Het doel van het pakket is om leerlingen te leren over kunst en kunstenaars en om hen beter naar kunst te laten kijken. Kunst wordt ook in de tijd geplaatst waardoor een deel van de Surinaamse geschiedenis duidelijk wordt. Het lespakket is bestemd voor leerlingen van mulo 4, havo en vwo en bestaat uit de biografie ‘Nola, portret van een eigenzinnig kunstenares’ van auteur Ellen de Vries, een dvd met de film ‘Nola Hatterman en de consequente keuze’ van Frank Zichem, foto’s van Nola’s werk en leven en lesbrieven.

Jonge negerkop (1939) van Nola Hatterman
Krijttekening, 33 x 22 cm
Uit de collectie, in 2009 toegevoegd aan de collectie van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum Amsterdam

Hatterman (1899-1984) groeide op in de Watergraafsmeer in een milieu dat bekend was met koloniale zaken. Haar vader werkte bij handelsfirma Mirandolle, Voûte en Co, een bedrijf dat zich bezig hield met de import van suiker, tabak en koffie uit Nederlands-Indië.
Nola was actrice en schilderes. Ze specialiseerde zich in portretten van ‘negers’ en vertrok in 1953 naar Suriname om daar een kunstopleiding op te zetten. Ze was een Nederlandse kunstenares, maar voelde zich naar eigen zeggen ‘van binnen een neger’. Favoriete onderwerpen en modellen waren voor haar Indische en later vooral Surinaamse mensen. Ellen de Vries omschreef Nola’s drijfveer: “ik zal ze laten zien hoe mooi zwarte mensen zijn en het blanke schoonheidsideaal ter discussie stellen.”
Nola Hatterman startte in Paramaribo een opleiding voor beginnende Surinaamse kunstenaars: het Nola Hatterman Instituut. Dit instituut dat opleidingen verzorgt op kunstzinnig gebied is ondergebracht in een officierswoning bij fort Zeelandia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *